Årets Pinsefisk

"Til pinse taler vi sammen"

Baggrund

Årets Pinsefisk er en af dansk kulturs nyere madtraditioner, der hylder forskellige danske sæsonfisk og glæden ved det fælles måltid.

Det var biskop Jan Lindhardt, Roskilde Stift, som i 1999 kom på ideen om en spisetradition til pinse på lige fod med juleand og påskelam. Pinsen er nemlig "kirkens fødselsdag", og lige fra begyndelsen har fisken været det centrale symbol for selve kirken. Hvad er da mere naturligt end at fejre pinsen med et fiskemåltid?

Den fordomsfrie samtale over et godt måltid mad er fællesnævneren for både kirke og fiskehandlere. Derfor har Danmarks Fiskehandlere i samarbejde med Roskildes biskop - i dag Peter Ficher-Møller - siden da årligt kåret en ny Pinsefisk fra de danske have.

Mål

Kampagnen for årets Pinsefisk har altså flere ben at gå på: At øge danskernes kendskab til fordelene ved lokale råvarer som netop danske spisefisk - og inspirere til at prøve nogle flere forskellige arter. At sætte fokus på fordele ved fisk i sæson. Og ikke mindst, at give ekstra opmærksomhed til måltidet som en fælles, social oplevelse.

Indhold/beskrivelse

Konvers udfører den landsdækkende kampagne for Danmarks Fiskehandlere, hvis medlemmer hvert år stemmer om, hvilken art, der skal kåres som årets Pinsefisk og stilles i rampelyset i fiskeforretninger, events og til pinsefrokoster landet over.

Konvers' årlige kampagne for årets Pinsefisk indeholder altid en iøjenfaldende kåringsevent i fællesskab med biskoppen af Roskilde Stift samt en repræsentant fra Danmarks Fiskehandlere (eksempelvis ved overrækkelse af pinsefisken til hans kongelige højhed Prins Henrik i 201). Herefter præsenteres pinsefisken og fejres med en folkelig event og sideløbende udbredes i de danske køkkener med pressekampagner online, i dagblade og TV-køkkener, gratis inspirations- og opskrifthæfte hos fiskehandlerne, evt. konkurrencer m.m.

Resultater

Konvers har afholdt den landsdækkende Pinsefiskkampagne 15 gange, fra 2000-2014.

I 2014 blev skærisingen kåret af biskop Peter Ficher-Møller i samarbejde med formanden for Danmarks Fiskehandlere 3. juni og overrakt til fødevareminister Dan Jørgensen, og der blev produceret plakater og 10.000 opskrifthæfter med opskrifter fra fiskehandlerne selv til uddeling fra ca. 100 fiskehandlere fordelt i hele landet

Kok og madkunstner Mette Martinussen tilføjede sine egne opskrifter i Go'morgen Danmark, hvor hun viste danskerne, hvordan man kan bruge skærisingen som dejlig sommerspise, og derudover blev pinsefisktraditionen fulgt op i en række jyske såvel som sjællandske lokalaviser.

Pinsefisktraditionen bliver desuden gerne skudt i gang med et åbent folkeligt event. I 2013 eksempelvis foran Stefans-kirken på Nørrebrogade under kåringen med Biskop ved Roskilde Stift Peter Fischer-Møller og Imam Naveed Baig, samt formand i Danmarks Fiskehandlere Martin Maric. Herefter fulgte en åben samtale mellem imam og biskop, mens kok og Danmarksmester i østersåbning, Simon Tønsager, serverede smagsprøver på årets Pinsefisk til deltagere og nysgerrige forbipasserende.

Kunde/partnere

Kunde: Danmarks Fiskehandlere
Partner: To gang om ugen
Støttet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Den Europæiske Fiskerifond: Danmark og EU investerer i bæredygtigt fisker.


Forskellige udsnit af opskrifthæftet for årets Pinsefisk 2014, der tilbydes gratis til kunder i forretninger hos medlemmer af Danmarks Fiskehandlere landet over.